.

MOBILNA LABORATORIJA I NJENA „JEDINICA ZA BOMBE“ JE PONOVO NA PUTU!

24-04-2017

Putujuća laboratorija otkriva tajne hemije i zabavnu stranu ove inače kompleksne nauke

Uz velikodušno pokroviteljstvo Priste Oil Holding i pomoć Univerziteta u Sofiji kao i Hemijsko-Farmaceutskog fakulteta, dugo putovanje mobilne laboratorije je započeto u severnoj Bugarskoj posetom 11 školi.

Laboratorija je deo Chemgeneration Chemistry Education inicijative pokrenute u Bugarskoj 2011. Danas, glavni partner i sponzor projekta je Prista Oil, zahvaljujući tome laboratorija može da predstavi studentima magični svet nauke na neoubičajan način. Putujuća laboratorija predstavlja inicijativu da se stimuliše obrazovanje u hemiji u Bugarskoj. Među ključnim ciljevima je da se utiče i na zabavan način podigne interesovanje mladih za nauku pokazujući ulogu hemije u današnjem svetu.

Entuzijazam, radoznalost i marljivost pokreću studente koji su impresionirani ne samo efektima eksperimenata već takođe i njihovim nazivima – “semafor”, “slonovska pena” i ostalo. Na ovaj način, studenti razumeju oksidacione-reduktivne procese, termički efekat hemijskih reakcija, a ovo ih motiviše da se zainteresuju za hemiju.

Prvi sastanak je bio u Knezhi, zatim u Velikom Tarnovu, Plachkovcima, Gabrovu and Tryavni. 21. aprila dva okuplanja su bila u Silistri , a 22. aprila jedinica je posetila Varnu.

U utorak, turneja jedinice za bombe se nastavlja u Varni, zatim u Razgradu and Ruse.

Nazad