.

FAQ / AdBlue

Da li je SCR-tehnologija izabrana od strane svih proizvođača heavy-duty vozila?

- Za Euro 4: nisu se svi proizvođači opredelili za SCR tehnologiju. MAN je izabrao EGR (recirkulacija izduvnih gasova) tehniku, kao i Scania koja se takođe odlučila za EGR tehniku kod većine svojih modela. Svi ostali proizvođači su izabrali SCR tehnologiju u fazi Euro 4.

- Za Euro 5: proizvođači – uključujući MAN i Scania – odlučili su da sprovedu SCR tehniku koja zahteva upotrebu AdBlue.

Koje su prednosti SCR tehnologije?

- Pouzdanost: SCR tehnika se pokazala kao potpuno pouzdana tokom opsežnog testiranja u poslednjih nekoliko godina.

- Rešenje za duži period: sa SCR tehnologijom Euro 4 i Euro 5 standardi lako mogu biti ispunjeni. Novi emisioni standardi, koji tek treba da budu razvijeni, će takođe zahtevati ovu tehnologiju.

- Manja potrošnja goriva: zbog mogućnosti podešavanja dizel motora u pravcu veće ekonomičnosti, prosečna ušteda goriva od 5% se može realizovati.

- Poreske povlastice i subvencije: nekoliko evropskih zemalja podstiču poštovanje Euro 4 i 5 standarda nudeći finansijske podsticaje. Na primer, u Nemačkoj smanjenja putarine dovodi do finansijske uštede od 0.02-0.03 € po kilometru.

Koji su nedostatci SCR tehnologije?

- Obavezno je korišćenje AdBlue

- Nova vozila su skuplja. Ali takođe su i vozila opremljena drugim tehnikama kako bi se prilagodila emisionim standardima.

Da li je tehnologija testirana na terenu?

Milioni kilometara su već voženi kako bi nova tehnologija bila testirana. Takođe testirana je i u ekstremnim vremenskim uslovima u Španiji i Finskoj.

Zašto je AdBlue tako poseban?

AdBlue je izuzetno čisto rešenje. To nije jednostavno vodeni rastvor uree već proizvod proizveden u strogoj saglasnosti sa tehnologijom i pod strogim zahtevima, koristeći vodu sa većom čistoćom od one koja se koristi u medicinske svrhe. Za proizvodnju AdBlue, Prista Oil primenjuje tehnologiju dvostruke obrnute osmoze za prečišćavanje vode. Proizvođači heavy-duty vozila zahtevaju ovaj nivo čistoće AdBlue zbog garancije koju daju na svojim vozilima.

Obzirom da je otvor na dizni koja ubrizgava proizvod jako mali, čak i najsitnije prisustvo metala u proizvodu može izazvati zapušavanje dizne.

Koliko se AdBlue može skladištiti?

Maksimalni period skladištenja je 1 godina, pod uslovom da se pridržavamo uslova propisanih od strane proizvođača. Temperatura je ovde veoma važan faktor, kao i dobro pakovanje i suva i dobro provetrena skladišna prostorija. Proizvod ne treba izlagati direktnom suncu!

Šta se dešava ukoliko heavy-duty motor radi bez AdBlue-a?

To će dovesti do prekoračenja dozvoljenog nivoa emisije štetnih gasova. Dizel motor radi u režimu optimizovanom za manju potrošnju goriva, što ima negativan uticaj na Nox emisiju. Iz tog razloga senzori su smešteni u izduvne cevi za precizno merenje emisije Nox. Rezultati merenja se čuvaju u OBD sistemu (On Boar Diagnostics – bord kompjuter).

Is AdBlue available at public petrol stations?

Owing to the excellent partnership relations between Prista Oil Holding EAD and Petrol AD, AdBlue is available at most of the “Petrol” filling stations in Bulgaria, in 10L and 18L packages.

Soon, automatic systems for AdBlue filling will be operational at the major petrol stations in the country.