.

FAQ / Motorna Ulja

Kako odabrati odgovarajuće motorno ulje za vaše vozilo?

Odabir motornog ulja se vrši po preporuci proizvođača automobila. Servisna dokumentacija sadrži preporuke o neophodnim uslovima koje motorno ulje treba da ispuni. Ovi zahtevi se odnose na viskoznost i performanse.

Koji je preporučeni nivo kvaliteta?

Tehnički zahtevi koje motorna ulja moraju ispunjavati (ili premašiti) kako bi obezbedila optimalne performanse definišu se kao nivo kvaliteta. Nivoi kvaliteta su utvrđeni prema specfikacijama udruženja proizvođača maziva, od kojih su najčešćeACEA(European Automobile Manufacturers’ Association) i API (American Petroleum Institute).

Šta je АСЕА?

ACEA specifikacija definiše vrednosti šarametara koja ulja namenjena motorima putničkih automobila, komercijalnih vozila i teretnih vozila moraju da zadovolje.

Kako se prema ACEA-i klasifikuju ulja?

Prema ACEA klasifikaciji, ulja su svrstana u 3 klase koje obuhvataju performanse i nivoe kvaliteta po godinama u kojima su objavljene:

A/B - Ulja za benzinske i dizel motore putničkih automobila

C – Ulja za benzinske i dizel motore putničkih automobila opremljenih sa TWC katalizatorima ili DPF filterima (Diesel Particulate Filter - za tretman izduvnih gasova).

E - Ulja za dizel motore komercijalnih vozila;

- Nakon klase kategorije su određene brojem: Na primer, C1, C2 ... A3/B3; A3/B4 ... E6, E7, itd.

- Godinama u kojima su objavljene sa nivoima kvaliteta:  primer E5-02 ..., A3/B4-08, C1-10.

Šta je API standard i kako se prema njemu svrstavaju ulja po kategorijama?

Prema standardu API (American Petroleum Institute) ulja se svrstavaju u dve kategorije, označene kao "S" - ulja za benzinske motore i "C" - ulja za dizel motore. Slova posle "C" i "S" slede prema abecednom redu i odgovaraju redosledu kategorije razvoja: A, B, C, D, E, F ...

- Ulja za benzinske motore - API: SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG, SH (zastareli) i API: SJ, SL, SM, SN (aktuelni)

- Ulja za dizel motore - API: CA, CB, CC, CD, CD-II, CE, CF, CF-2, CF-4, CG-4 (zastareli) i CH-4, CI-4, CI-4 PLUS, CJ -4(aktuelni)

Šta označava viskozna gradacija?

Motorna ulja su svrstana u viskozne gradacije na osnovu vrednosti kinematske viskoznosti na 100 °C. Dinamičkom viskoznošću su definisani zahtevi na niskim temperaturama.

Da li su motorna ulja definisana kao "sezonska" u zavisnosti od viskoznosti?

Da, ulja su klasifikovana kao monogradna i multigradna:

Monogradna ulja, u zavisnosti od sezone u kojoj se koriste, su letnja ulja (SAE 30, SAE 40, SAE 50 ...) i zimska ulja (SAE 10W, SAE 20W ...), gde W označava englesku reč "Winter". Njihova upotreba zavisi i od podnevlja odnosno klimatskih uslova.

Multigradna ulja su namenjena za primenu tokom cele godine. Ona su označena na sledeći način: SAE 0W-30, SAE 5W-30, SAE 5W-40, SAE 15W-40 ... Broj ispred slova "W" upućuje na nisko temperaturna svojstva ulja. Što je niži broj, ulje brže teče na niskim temperaturama te je lakše pokretanje motora. Broj nakon slova W ukazuje na viskoznost ulja na 100°C.

To znači da ulja gradacije SAE 5W-40 i SAE 10W-40 imaju istu viskoznost na 100°C, ali su njihova nisko-temperaturna svojstva drugačija.

Da li je istina da su sva SAE 10W-40 ulja identična?

NE, pogrešno je da izaberete motorno ulje samo po viskoznosti.

SAE 10W-40, na primer, označava nisko-temperaturna svojstva ulja i njenu Kinematičku viskoznost na 100°C, ali ne daje informacije u vezi performansi.

Koja je boja svežeg ulja?

Boja svežeg motornog ulja nije karakteristična za njegov kvalitet i zavisi od količine i boje komponenti od kojih je ulje proizvedeno (baznih ulja i aditiva).

Koji brend i liniju proizvoda treba da izaberem?

Brendovi PRISTA i TEXACO, razvijaju svoje proizvodne linije. Velika raznovrsnost proizvoda omogućava korisnicima pravi izbor ulja koja zadovoljavaju različite zahteve u skladu sa specifičnom primenom. Proizvodne linije ulja su specijalno dizajnirane za putnička vozila, laka komercijalna vozila ili teretna vozila. Na primer, HAVOLINE linija TEXACO ulja je namenjena putničkim i lakim komercijalnim vozilima, dok je URSA linija namenjena za heavy duty dizel motore.

Koji je optimalni interval zamene ulja?

Proizvođači maziva ne definišu intervale bazirane na pređenoj kilometraži. Uslovi rada i intervali održavanja vozila su propisani od strane proizvođača motora i opreme u servisnoj dokumentaciji koja propisuje i nivoe kvaliteta i viskozitet ulja.

Koji su kriterijumi za utvrđivanje optimalne kilometraže za izmenu uja?

Optimalna kilometraža je definisana i kriterijumima, kao što su:

- Režim rada motora (normalan ili sportski režim, odnosno intenzivniji rad motora);

- Uslovima vožnje (seoska, na autoputu ili pretežno gradska vožnja (odnosno na kratkim distancama, sa čestim paljenjem /gašenjem motora, i vožnjom pod tzv. hladnim-startom);

- Nivo prašine;

- Godina proizvodnje, tehničko stanje automobila i pređena kilometraža;

Da li su na etiketama navedene specifikacije?

DA, na etiketama su navedene specifikacije ulja.

Zaključak

Izbor motornog ulja za određenu vrstu motora je lična odluka koja nije određena cenom ili brend-om proizvoda, već aktuelnim tumačenjima zahteva proizvođača a zavisi i od tehničkog stanja vozila.