.

FAQ / Tečnost za Vetrobranska Stakla

Šta je tečnost za vetrobranska stakla?

Najrasprostranjeniji visoko kvalitetni proizvodi ovog tipa su mešavina denaturisanog alkohola i posebnih deterdženata (emulgatora), komponenti za podmazivanje, veštačkih boja i mirisa.

Gde se koristi?

Tečnost za pranje stakala se sipa u rezervoar i isporučuje se brisačima. Koristi se za čišćenje vetrobranskih stakala. Pošto sadrži aktivne deterdžente, tečnost za pranje brzo i lako uklanja sve nečistoće koje smanjuju vidljivost, kao što su ostaci insekata, prašina itd.

Da li korišćenje obične vode kao sredstva za pranje vetrobranskih stakala može stvoriti probleme?

Da, problemi su sledeći:

- Voda ne može ukloniti organske nečistoće (muve, leptire i druge insekte) na brz i jednostavan način. Pošto su prilepljeni na verobranskom staklu vidljivost je smanjena.

- Voda zamrzava na 0°C i proces podrazumeva ekspanziju zapremine što može dovesti do pucanja posude za tečnost.

- U zavisnosti od sastava, voda može biti teška (sadrži minerale) ili meka (nizak sadržaj minerala). Visoka tvrdoća vode uzrokuje stvaranje naslaga (kamenca) na površinama kao i začepljenja.

Da li postoje „lažni“ proizvodi na tržištu?

Važno je napomenuti da svaki proizvod sumnjivog porekla može predstavljati rizik. Dobro poznata činjenica je da su alkoholi uključeni kao glavna komponenta u proizvodnji tečnosti za pranje vetrobranskih stakala. Najpopularniji su etanol ili izopropanol. Neprihvatljiva i vrlo opasna je upotreba metanola. Unos metanola ima ozbiljne posledice na ljudsko telo. U početku se dešava glavobolja, mučnina i povraćanje, i gubitak vida. Metanol je važan sastojak u mnogim proizvodima za industrijsku upotrebu, međutim, njegovo prisustvo u proizvodima za koje se očekuje da dođu u kontakt sa ljudima je neprihvatljiv. Ukoliko je prisutan u tečnosti za pranje, njegove pare mogu doći do putnika i tokom duže vožnje njihov uticaj je štetan i opasan.

Neki proizvodi su nepoznatog porekla, ali sa veoma prijatnim mirisom te maskiraju štetne sastojke i, naravno, imaju veoma dobru cenu.

Šta je metanol?

Metil alkohol ili metanol je bezbojna toksična tečnost koja se dobija suvom destilacijom drveta ili oksidacijom metana. Metanol je zabranjen kao sastojak u sastavu tečnih preparata kućne hemije u skladu sa uredbom br. 35 od 1. Septembra 1995. godine od strane Ministarstva Zdravlja.

Zbog čega se javljaju problemi sa auto bojom i metlicama brisača?

Problemi nastaju zbog nekompatibilnosti i zbog agresivnih komponenti koje se nalaze u tečnosti za pranje stakala i koje imaju korozivno dejstvo na gume brisača i auto boje.

Da bi se obezbedila kompatibilnost, testovi se vrše u skladu sa utvrđenim metodama. Prista zimska tečnost za pranje vetrobranskih stakala je uspešno prošla testove kompatibilnosti za gumene zaptivke i materijale kao i za uticaj na boje i premaze. Testovi su sprovedeni u Nemačkoj u skladu sa međunarodno utvrđenim metodama.

Kompatibilnost sa vodom

Još jedan test koji se često ignoriše a vezan je za kompatibilnost sa vodom. Koliko god zvučalo čudno često su u upotrebi komponente koje nisu u skladu sa različitom tvrdoćom vode. Nakon mešanja sa vodom nerastvorljive supstance se formiraju u unutrašnjosti rezervoara za tečnost. One se talože ili plutaju po površini pa mogu začepiti dizne tokom vremena, čime se pogoršava čišćenje vetrobranskog stakla.

Da li postoje različite vrste tečnosti za pranje vetrobranskih stakala u zavisnosti od sezone?

Da. Tečnost za pranje je dustupna u zimskim i letnjim formulacijama. Takođe, proizvod može biti koncentrovana tečnost koja zahteva razblaženje u određenom odnosu ili tečnost već spremna za upotrebu.

Pre punjenja rezervoara za tečnost, proverite da li koristite odgovarajuću tečnost za sezonu. Rezervoar ne sme biti napunjen sa proizvodima druge namene (kao što je antifriz).

Na primer:

- Zimska tečnost Prista je razređena vodom u razmeri 1:3 kako bi postigla temperaturu smrzavanja od -20°C.

- Letnja tečnost Prista je razređena vodom u razmeri 1:10.

 

Pitanja u nastavku se odnose na primenu proizvoda

Možemo li koristiti letnju tečnost tokom zime?

Ne! Ona ne poseduje nisko temperaturne osobine i samim tim predstavlja rizik od zamrzavanja.

Da li je pametno koristiti zimsku tečnost tokom leta?

Ne! Zimska tečnost sadrži minimalnu količinu organskih aditiva koji uklanjaju nečistoće jer nema insekata u zimskom periodu.

Da li je moguće koristiti običnu vodu tokom leta i jeseni?

Korišćenje samo obične vode tokom toplijeg vremena je jeftino ali opasno rešenje koje nosi rizike kao što su:

- Formiranje kamenca

- Slaba sposobnost čišćenja

- Začepljenja

Da li je boja tečnosti bitna?

Boja ne utvrđuje nikakve pokazatelje kvaliteta ili sezonsko korišćenje. Bojenje je komercijalni indikator i služi za razlikovanje proizvoda od vode.

Koja je koncentracija proizvoda?

Proizvod je dostupan kao gotovo rešenje, što je zgodnije za zimsku upotrebu, i kao koncentrat. Za optimalne performanse slediti preporuke proizvođača navedene na ambalaži.

Zaključak

Kako biste uživali u vožnji, predlažemo da koristite tečnosti za pranje proizvođača sa dobrom reputacijom i kvalitetom proizvoda tokom godina, čiji proizvodi sadrže tačne informacije o sastojcima i instrukcijama za razređivanje. Uprkos činjenici da ovaj proizvod treba samo dopunjavati, a trošak izgleda suvišan, održavanje ispravne koncentracije rastvora kao i ispravnog stanja sistema, dizni i metlica brisača će obezbediti dobru vidljivost tokom putovanja a to je bitan faktor za bezbednost na putu.